Water-Zuiveren-filteren-virussen-bacteriën

Wat er zoal in je water kan leven :
Bacteriën en Virussen, Protozoa, E. Coli, Giardia, cholera, Salmonella Tyfus rotavirus, norwalk-virus, hepatitis A en B en polio. en zo voort

En pas op,  regenwater kan ook beestjes bevatten.
Voor het naar beneden komt en op de weg naar beneden kan het besmet worden.
Bacteriën zijn zo klein dat ze in de lucht en wolken zouden kunnen hangen en denk ook aan vogels en lucht vervuiling maar ook aan pesticide ed.
Je hoeft daar normaal niet zo bang voor te zijn anders zou iedereen die in de regen loopt ziek zijn.
Maar we hebben het nu over drinkwater en in grotere hoeveelheid en dat is een ander verhaal .
en we wonen niet in een “” schoon regenwoud.

In de filmpjes en reclame zie je mensen altijd in de meest geweldige omstandigheden uit mooi stromend water of beek, water filteren en drinken.

Helaas geld dat niet voor de meeste omgevingen en in een land zoals Nederland al helemaal niet.
In ons kikkerlandje moet je er vanuit gaan dat al het water is besmet.
Zowel met pesticiden als met allerhande bacteriën, virussen en  parasieten.
Van koeien tot kippen herten vogels en bevers en huisdieren
bevuilen ook het water met hun parasieten, bacteriën, virussen, Giardia enzovoort

Je zal dus altijd moeten beoordelen welke combinatie van water zuiveren nodig is.
Een goede combinatie is altijd eerst voor filteren met een doek of zo,
dan filteren met een 0,1micron filter om de bacteriën en zo er uit te halen,
en dan3 tot 5 minuten koken.

alhoewel regenwater de beste bron is om mee te beginnen
en redelijk zonder risico om te drinken, 100% is het niet altijd

1 Micron = 0,0001 millimeter   /   1 millimeter is 1000 micron

Bacteriën: zijn gemiddeld groter dan 0,2 micron en  iets kleiner dan protozoa.

Virussen: zijn vaak veel kleiner dan 0,1 micron ( van 0,005 tot 0,3 Micron)
en zijn de kleinste ziektemakers die we in ons drinkwater kunnen tegenkomen.

Maar verwijder de bacteriën en de virussen zouden dan ook weg moeten zijn na enige tijd,
Virussen kunnen niet leven zonder gastheer.
Als de bacteriën eenmaal dood zijn, sneuvelen de virussen twee minuten later.
( een grappige manier om dit te onthouden is dat een bacterie een virus kan oplopen 🙂  )

Twee/drie minuten zonder gastheer en ook virussen leggen het loodje,
( maar 100% zeker dat dit gebeurt, is het niet. )
De losse virussen in je gefilterde water die er zijn doorgeslipt, vinden dan geen gastheer en gaan dood met een paar minuten ( tenzij je water in een besmette opvang doet )

Kort samengevat.
Koken is altijd het beste middel om beestjes te doden minstens 3 minuten doorkoken
(let op, kleine bubbels op de bodem van de pan is nog geen koken )

Hoe schoner het water waar je mee begint, hoe beter het resultaat.
Regenwater zal beter worden dan sloot water

EN …. Sommige geloven dat bevriezen de beestjes dood.
Maar dat is beslist niet waar.
Veel eerder zullen ze in bevroren toestand jaren overleven.
Dus ook sneeuw en ijs is niet zo maar veilig.

Een gewoon filter
haalt beperkt Bacteriën uit het water.
De meeste beweren meer dan ze doen, ook de sawyer is geen 100%.
Al is  0.1 micron van de Sawyer al wel een heel stuk beter dan bv de livestraw met 0.2 microns, beide beweren 99,9999% te filteren.
Een 0,1 micron filter :
Haalt geen geur en smaakstoffen uit het water ( zonder kool filter )
Haalt geen chemische stoffen uit het water  ( zonder kool filter )
Haalt geen virussen uit het water.

Filter fabrikanten die beweren dat ze alles uit het water halen, goochelen met cijfers.
Virussen zijn zo klein dat ze door bijna elk filter heen zullen glippen
Een virus kan in grote variëren van 0,005 tot 0,3 Micron ( zie de tabel verderop )

Een actief koolfilter.
Kool haalt veel chemische verontreinigingen uit het water en neutraliseert de smaak
Echter zijn de meeste koolfilters niet in staat om alles er uit te halen, ongeacht wat ze beweren.
Wel is de smaak en geur van je eerder gefilterd water een stuk beter.
Tegen Bacteriën en virussen is alleen een koolfilter niet geschikt.
Een Kool filter is dan ook altijd deel 2 of 3  in een filter proces.
Groot nadeel van een filter met een kool patroon ( meer traps filter ), is dat de kool zijn werkzaamheid verlies ook al gebruik je het niet,
en je dus ook reserve kool patronen bij je zal moeten hebben ( die ook beperkt houdbaar zijn )

Als je denkt dat het water na koken wel bacterievrij is maar nog chemicaliën bevat kun je dit met actieve koolstof (norit) verwijderen.
De meeste chemicaliën binden namelijk aan actieve koolstof.
Daarom werkt het ook als je per ongeluk gif hebt binnengekregen.
In je maag bindt het gif dan aan norit/active kool..
Meng de korrels actieve koolstof met je gefilterde en gekookte water en filter het geheel vervolgens door een schone doek of koffiefilter.
LET OP Ziekteverwekkers krijg je met alleen een actieve koolstof filter niet uit het water

Een goede test
om te zien wat Active kool doet en of de kool die je denkt te gaan gebruiken goed werkt :
Soms denken mensen dat je met een doosje kool van de viswinkel er ook al bent. of denken dat een beetje kool van het vuur ook net zo goed werkt.
(Natuurlijk is iets beter dan niets en als je niets anders hebt, tja dan heb je geen keuze.
maar dan is het wel goed te weten wat het verschil is tussen de soorten.  )

  • Neem een glas
  • doe daar een eetlepel van de kool in (wel eerst vergruizen dus geen brokken of grote korrels)
  • giet een +/- 50 tot 100CC spiritus in het glas
  • goed doorschudden
  • afdekken met deksel of folie
  • enkele uren laten staan
  • tussendoor af en toe nog een keer doorschudden of roeren.
  • De kool naar de bodem laten zakken ( duurt best wel lang voor de zwevende delen zijn gezakt ) en als je zou willen kan je dan het bovenste deel afgieten.

Door de fabriek ( ook op last van de wet ) wordt aan spiritus een braakmiddel en een blauwe kleurstof toegevoegd.
Je zal zien dat bv Norit in een uur of 2 al een heleboel er uit heeft gehaald van de kleurstof,
en dat de kool van de viswinkel er uren langer over doet
of zelfs helemaal niet werkt.

Het scheutje gloor in het water,
is geen goed plan

Gewone gloor kan zich in het lichaam ophopen en moet eigenlijk worden na gefilterd met een kool filter
En gloor zal alleen in behoorlijk hoge dosis alle beestjes doden,
en de dosis kan als ze te hoog is zelfs de slokdarm beschadigen.
en dan hebben we het nog niet eens over de toevoegingen die in bv glorix/dikke bleek zitten.

dunne bleek
is in geval van nood wel het beste.
het gaat om de natriumhypochloriet, minder dan 5% zonder toevoegingen
( glorix heeft div extra stoffen parfum, dikmakers, oppervlakte actieve stoffen enzovoort die ook nog eens giftig zijn)

en dan moet je denken aan maximaal : 1 druppel dunne bleek  (natrium hypochloriet, géén dikke bleek) op 1 liter water als het redelijk betrouwbaar schoon water is bv leidingwater

2 tot 3 druppels dunne bleek  (natrium hypochloriet, géén dikke bleek) op 1 liter water
als het minder betrouwbaar water is bv sloot / regenton / oud of bodem water.

en dan minstens 30 minuten bij kamertemperatuur laten staan en 1x doorschudden .
De tijd is minstens even belangrijk als de hoeveelheid bleekwater.

een vergruisde vitamine c tablet (ascorbinezuur ) of  citroen limonade poeder met ascorbinezuur ,
haalt de gloor smaak en reuk deels weg.
PAS OP de vitamine C / (ascorbinezuur ) pas toevoegen NA de 30 minuten anders werk het gloor niet meer.

Producten zoals Hadex druppels bevatten ook Gloor
en pas op, zijn beperkt houdbaar (+/- 1 jaar )
vaak hebben mensen nog een fles van de vakantie van jaren geleden en denken dat ze dat nog kunnen gebruiken.
Natuurlijk is een vers flesje Hadex beter dan niets of dan een scheut gloor .
en ook bij hadex of dergelijke druppels of tabletten, haalt de vitamine C de smaak en reuk weg PAS OP de vitamine C / (ascorbinezuur ) pas toevoegen NA de 30 minuten anders werk het gloor niet meer.

en als waarschuwing,
protozoön en cryptosporidium kunnen immuun zijn geworden voor chloor./ natrium hypochloriet Zeker in sommige gebieden

En Producten zoals Hadex en andere zuiveringsvloeistoffen en tabletten op basis van natrium hypochloriet
werkt absoluut niet tegen Giardia,
eerst filteren met een filter van 0,1micron  of langer koken is het enige wat tegen Giardia helpt

 

Giardia lamblia Giardia lamblia is een parasiet.
Een parasiet is een organisme dat voor zijn ontwikkeling gebruik maakt van een gastheer.

De gastheer is het organisme (mens of dier) waarop of waarin de parasiet leeft.

De parasiet voedt zich ten koste van deze gastheer en kan zich in de gastheer vermeerderen.

Een infectie veroorzaakt door een parasiet wordt een parasitaire infectie genoemd.

Giardia lamblia is een parasiet die wereldwijd voor komt en vooral in tropische gebieden.
In Nederland komt een infectie met de Giardia lamblia regelmatig voor
en vooral bij kinderen.

Een infectie met Giardia lamblia wordt giardiasis of lambliasis genoemd.

Giardia lamblia kan als parasiet (6 – 8 microns ) niet buiten de gastheer overleven.
Cysten (6 to 10 microns)  van Giardia lamblia kunnen dat echter wel.
Een cyste is een soort blaasje met daarin de parasiet ‘in rust’.

Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen.
In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij.

Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand.
De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Dit kan diarree en darmklachten als gevolg hebben.

In de darm vormt de parasiet zich weer om tot een cyste.
De cysten worden daarna met de ontlasting uitgescheiden.
Zo kan opnieuw een infectie optreden.

Een infectie met Giardia lamblia komt op elke leeftijd voor maar vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar.
In Nederland zijn er vooral in de maanden augustus, september en oktober veel gevallen van giardiasis.

Giardia lamblia komt behalve bij de mens ook voor bij huisdieren zoals katten en honden en ook bij kalveren, schapen, muizen en varkens.
Het risico lijkt dan ook te bestaan dat een infectie met Giardia lamblia niet alleen wordt overgedragen van mens op mens maar ook van dier op mens en andersom.

 

Bron tabel portablewaterfilters.org

 

Airborne viruses:
SARS corona virus, 0.08 to 0.16 microns
MERS-CoV corona virus, 0.08 to 0.16 microns
Swine Flu A(H1N1) virus, 0.08 to 0.12 microns
Avian Flu A(H5N1) and A(H7N9) virus, 0.1 microns