Vroeger was elk mes van ijzer, de lade van je grootmoeder lag er vol mee
Alleen glommen die niet, maar waren een beetje zwartig
Dat is patina wat zich moet ontwikkelen
Tot die tijd zal je altijd een wat metaal smaak en reuk houden
ZEKER mensen die hun koolstof mes glimmend willen houden komen er nooit vanaf
Daar is het een beetje eigen schuld
LET OP hoe hoger het zuurgehalte van wat je snijd, hoe meer het ijzer reageert
Gooi maar eens een fles azijn in je mooie plaatstalen pan die je net hebt ingebrand
Weg is je mooie anti aanbak laag
Zo ook als je zure gerechten maakt.
Volgens zeggen is ananas het ergste J
Maar vlak een tomaat niet uit die heeft een zeer hoog zuur gehalte en zal je mes laten ruiken.
Daarom hadden mensen vroeger ook een apart fruit mesje. Vaak van zilver en later van ander materiaal.
Laat je mes gerust verkleuren
Was het af, droog het, en geef het een likje bacon vet
Je zal merken dat naarmate er meer patina op het mes komt de ijzer lucht en smaak weg gaat.
KAN HET KWAAD ??
Nee, al duizenden jaren eten we met ijzeren messen ed
Het is alleen soms wat irritant